Virkku-tiimin osallistujilla on ollut syksyn aikana ilo päästä keskustelemaan yrittäjyydestä niin tekijöiden itsensä kuin yrittäjyysvalmentajienkin kanssa. Keskusteluissa on pohdittu muun muassa hyvän liikeidean vaatimuksia sekä erilaisia itsensä työllistämisen polkuja, kuten kevytyrittäjyyttä. Tiimiläiset ovat myös saaneet kuulla monia inspiroivia tarinoita yrittäjäelämän alkutaipaleilta.

Tapaamiset yrittäjien ja yrittäjyysvalmentajien kanssa ovat olleet osa Virkku-tiimin kaikille avointa toimintaa, jolloin Virkkuun voi käydä tutustumassa, vaikka ei olisikaan tiimissä kokoaikaisesti mukana. Lisää tietoa Virkku-tiimin tulevasta toiminnasta ja kaikille avoimista päivistä saat seuraamalla Virkkua Instagramissa ja Facebookissa. Katso myös tarkemmat sisällöt ja päivämäärät Virkun omilta sivuilta ja ilmoittaudu mukaan!

Tutustumispäivä yrittäjyysvalmentajien luona

Yhden varteenotettavan vaihtoehdon kevytyrittäjyyteen ja oman liikeidean kokeilemiseen tarjoaa INNOtyöverkko-osuuskunnan yrittäjyyteen valmentava Duunidekkari-työpaja, johon virkkulaiset kävivät tutustumassa Jyväskylän Start Up -Leipomolla. Vierailunsa aikana Virkku-tiimi pääsi muun muassa miettimään Duunidekkarin valmentajien kanssa, mitä kaikkea hyvältä liikeidealta oikeastaan edellytetään.

Lisäksi valmentajien kanssa tehtiin pieni harjoitus, jossa tiimiläiset saivat leikkimielisesti kehitellä oman liikeideansa, jota valmentajat sitten arvioivat samalla tavalla kuin Duunidekkariin osallistuvienkin liikeideoita. Tiimin kehittämä idea luontomatkailuaiheisesta podcast-ohjelmasta sai kehuja muun muassa ajankohtaisuudestaan, mutta valmentajien tarkat kysymykset paljastivat myös idean rahoittamiseen liittyvät haasteet.

Duunidekkarin yrittäjyysvalmennus antaa työttömille työnhakijoille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä riskittömästi henkilökohtaisten valmentajien tukemina. Ennen kaikkea sieltä saa rohkaisua ja sparrausta oman liikeideansa kehittämiseen. Lisää tietoa Duunidekkarin toiminnasta ja siihen mukaan pääsemisestä löydät Duunidekkarin sivuilta.

 

Yrittäjien kanssa juttusilla

Yhteiseen keskustelutilaisuuteen Virkun kummiyrittäjien kanssa osallistui tiimiläisten lisäksi Mirkka Lampinen Mirkan Assari palvelut Oy:stä, Eeva Happonen EFG Toimistokalusteilta ja Kuvitellen Oy:n Tiina Hoskari, joka oli jo aikaisemmin käynyt vetämässä Virkulle visuaalisen ajattelun työpajan. Hoskarin opissa tiimiläiset pääsivät muun muassa kokeilemaan, kuinka piirtämisestä saa apua niin yhteisen toiminnan suunnitteluun kuin omien päämäärienkin parempaan hahmottamiseen.

Virkkulaiset ja yrittäjät esittäytyivät toisilleen kuvailemalla kukin oman luovuutensa ilmenemismuotoja, joita riittikin ryhmän kokoon nähden runsaasti. Samalla syntyi oivallus siitä, kuinka myös yrittäjyys on luovaa toimintaa. Siihenhän kuuluu juuri uusien ideoiden kehittelyä sekä monenlaisia ongelmanratkaisukykyä vaativia tilanteita. Samoin Virkunkaan toiminnassa luovuutta ei ole rajattu tarkoittamaan ainoastaan taiteellisuutta.

Virkkulaisten ja yrittäjien keskustelussa kysymyksiä lenteli puolin ja toisin, muun muassa kunkin osallistujan tulevaisuuden suunnitelmista. Tiimiläiset saivat jutella omista unelmistaan ja yrittäjiltä kysyttiin, missä nämä näkevät itsensä kymmenen vuoden päästä. Kiinnostavasti heistä kaikki haaveilivat tekevänsä silloin jotakin muuta kuin nykyistä työtään. Yrittäjiltä kuultiin myös monia hauskoja tarinoita heidän yrittäjän uransa varrelta ja sitä edeltäneestä rikkaasta työhistoriasta.

 

Kohti yrittäjähenkistä tulevaisuutta

Keskustelun edetessä tiimiläiset ja yrittäjät päätyivät pohtimaan työmarkkinoiden nykytilaa ja tulevaisuutta. Yrittäjien mukaan työmarkkinat ovat kehittymässä yhä enemmän itsensä työllistämisen suuntaan. Samaa kehitystä on heidän mielestään havaittavissa siinä, kuinka nykyään työntekijöiltäkin vaaditaan usein yrittäjähenkistä lähestymistapaa työhönsä.

Samoista asioista tiimi oli jutellut myös aikaisemmin Duunidekkarin valmentajien kanssa, jotka jakoivat saman käsityksen, että oma työ on yhä useammin luotava itse, varsinkin luovilla aloilla. Valmentajat esittivät jopa näkemyksen, että työmarkkinoilla on tapahtumassa eräänlaista paluuta vanhoihin aikoihin, jolloin suuria teollisuusyrityksiä ei vielä ollut ja erilaiset itsensä työllistämisen muodot, kuten käsityöammatit, olivat yleisiä.

Virkku-tiimi sai keskustelun lopussa kiittää yrittäjiä näiden kiehtovista tarinoista, joista riittää inspiraatiota myös oman polun ja tavoitteiden suunnitteluun. Tilaisuuden päätteeksi yrittäjiltä saatiin vielä neuvo, että työnhaussa kannattaa ennen kaikkea osoittaa oma rohkeutensa, vaikka sitten kävelemällä suoraan yritykseen sisälle töitä kysymään. Yrittäjien viimeinen ohje tiimiläisille kuului tiivistetysti: “Tee naamasi tutuksi ja näytä taitosi!”

 

Teksti: Jarmo Nisu